Według badań Polskiego Funduszu Rozwoju i Polskiego Instytutu Ekonomicznego spadki przychodów wywołane nadejściem pandemii w 2020 r. dotknęły ponad 60 proc. przedsiębiorstw. Co czwarta firma miała trudności z regulowaniem zobowiązań, a 30 proc. z wyegzekwowaniem należności. Ta sytuacja dotyczyła ogółu przedsiębiorstw, ale szczególnie ucierpiały firmy z branży hotelarsko-gastronomicznej, a także działające w obszarze turystyki i kultury.
W odpowiedzi na te problemy Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości ogłosiła uruchomienie programu wsparcia. Już na początku maja przedsiębiorcy będą mogli składać wnioski o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach, takich jak hotelarstwo i gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura. Pieniądze na ten cel pochodzić będą z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.
Komu pomoc z KPO?
– Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności jest kluczowym narzędziem, które ma pomóc w odbudowie gospodarki po pandemii, a w dłuższej perspektywie wzmocnić branże, które najbardziej ucierpiały w jej wyniku. Polskie hotelarstwo, gastronomia, turystyka i kultura potrzebują wsparcia w profilowaniu nowych kierunków rozwoju w dotychczas prowadzonej działalności. Budżet na ten cel to aż 1,26 mld zł, a wartość dofinansowania na jedno przedsięwzięcie MŚP może wynieść od 50 tys. zł do 540 tys. zł – wyliczała w zeszłym tygodniu Joanna Zembaczyńska-Świątek pełniąca obowiązki prezesa Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.
Program w terenie reklamowali też przedstawiciele kierownictwa Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej. – Mamy dobrą wiadomość dla województwa lubuskiego i całej Polski. Chciałbym zapowiedzieć jeden z pierwszych naborów z KPO, który rozpocznie się na początku maja. Będzie opiewał na ponad 1,2 mld zł. Jego adresatami będą małe i średnie firmy z branży HoReCa – ludzie, którzy pracują w sektorze turystyczno-rekreacyjnym – mówił w Zielonej Górze wiceminister Jan Szyszko. – Rada Unii Europejskiej pozytywnie zaopiniowała pierwszy wniosek o płatność z Krajowego Planu Odbudowy. Do połowy kwietnia tego roku 27 mld zł trafi do Polski. Fundusze z KPO adresowane są do sektorów polskiej gospodarki, które najbardziej dotknęła pandemia Covid-19. W ramach tego planu branża gastronomiczna i hotelarska (HoReCa), a także turystyczna i kulturalna mają szansę na wsparcie finansowe poprzez bezzwrotne dotacje – zapowiadał w Krakowie wiceminister Jacek Protas.
Celem programu jest wsparcie przedsięwzięć mikro-, małych i średnich firm, które planują rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach, takich jak hotelarstwo, gastronomia, turystyka i kultura. O pomoc będą mogły ubiegać się przedsiębiorstwa prowadzące działalność w ramach wskazanej w regulaminie konkursu Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD), które w latach 2020–2021 odnotowały spadek obrotów o co najmniej 30 proc., liczonych rok do roku.