Rusza wsparcie dla firm po pandemii

PARP ogłosiła zasady długo wyczekiwanego programu pomocy dla przedsiębiorców z branży hotelarskiej, gastronomii, turystyki i kultury.

Publikacja: 10.04.2024 04:30

Dofinansowaniem objęta może być na przykład inwestycja prowadząca do rozszerzenia oferty hotelu albo

Dofinansowaniem objęta może być na przykład inwestycja prowadząca do rozszerzenia oferty hotelu albo w wyposażenie czy rozbudowę kawiarni lub restauracji

Foto: AdobeStock

Według badań Polskiego Funduszu Rozwoju i Polskiego Instytutu Ekonomicznego spadki przychodów wywołane nadejściem pandemii w 2020 r. dotknęły ponad 60 proc. przedsiębiorstw. Co czwarta firma miała trudności z regulowaniem zobowiązań, a 30 proc. z wyegzekwowaniem należności. Ta sytuacja dotyczyła ogółu przedsiębiorstw, ale szczególnie ucierpiały firmy z branży hotelarsko-gastronomicznej, a także działające w obszarze turystyki i kultury.

W odpowiedzi na te problemy Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości ogłosiła uruchomienie programu wsparcia. Już na początku maja przedsiębiorcy będą mogli składać wnioski o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach, takich jak hotelarstwo i gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura. Pieniądze na ten cel pochodzić będą z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.

Komu pomoc z KPO?

– Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności jest kluczowym narzędziem, które ma pomóc w odbudowie gospodarki po pandemii, a w dłuższej perspektywie wzmocnić branże, które najbardziej ucierpiały w jej wyniku. Polskie hotelarstwo, gastronomia, turystyka i kultura potrzebują wsparcia w profilowaniu nowych kierunków rozwoju w dotychczas prowadzonej działalności. Budżet na ten cel to aż 1,26 mld zł, a wartość dofinansowania na jedno przedsięwzięcie MŚP może wynieść od 50 tys. zł do 540 tys. zł – wyliczała w zeszłym tygodniu Joanna Zembaczyńska-Świątek pełniąca obowiązki prezesa Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości.

Program w terenie reklamowali też przedstawiciele kierownictwa Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej. – Mamy dobrą wiadomość dla województwa lubuskiego i całej Polski. Chciałbym zapowiedzieć jeden z pierwszych naborów z KPO, który rozpocznie się na początku maja. Będzie opiewał na ponad 1,2 mld zł. Jego adresatami będą małe i średnie firmy z branży HoReCa – ludzie, którzy pracują w sektorze turystyczno-rekreacyjnym – mówił w Zielonej Górze wiceminister Jan Szyszko. – Rada Unii Europejskiej pozytywnie zaopiniowała pierwszy wniosek o płatność z Krajowego Planu Odbudowy. Do połowy kwietnia tego roku 27 mld zł trafi do Polski. Fundusze z KPO adresowane są do sektorów polskiej gospodarki, które najbardziej dotknęła pandemia Covid-19. W ramach tego planu branża gastronomiczna i hotelarska (HoReCa), a także turystyczna i kulturalna mają szansę na wsparcie finansowe poprzez bezzwrotne dotacje – zapowiadał w Krakowie wiceminister Jacek Protas.

Celem programu jest wsparcie przedsięwzięć mikro-, małych i średnich firm, które planują rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach, takich jak hotelarstwo, gastronomia, turystyka i kultura. O pomoc będą mogły ubiegać się przedsiębiorstwa prowadzące działalność w ramach wskazanej w regulaminie konkursu Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD), które w latach 2020–2021 odnotowały spadek obrotów o co najmniej 30 proc., liczonych rok do roku.

Maksymalny poziom dofinansowania wyniesie 90 proc., a maksymalna kwota wsparcia 540 tys. zł. Dofinansowanie udzielane będzie w ramach pomocy de minimis (nie musi być zgłaszana KE), a rozliczane wyłącznie w formie refundacji. Wnioskujący nie będzie mógł ubiegać się o wypłatę zaliczki. Okres realizacji przedsięwzięcia to 12 miesięcy i musi się zakończyć najpóźniej 31 stycznia 2026 r.

PARP będzie udzielać pomocy za pośrednictwem operatorów, którzy przeprowadzą nabór przedsięwzięć mikro-, małych i średnich firm do wsparcia oraz zajmą się ich realizacją i rozliczeniem.

– PARP planuje udzielić wsparcia finansowego ponad 4 tys. przedsiębiorstw. Dofinansowanie obejmie inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, w tym np. roboty budowalne, zakup maszyn i urządzeń, działania związane z zieloną transformacją czy wykorzystaniem technologii cyfrowych. Ponadto w ramach wsparcia możliwe będzie podnoszenie kwalifikacji pracowników: szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników, w szczególności w związku z rozszerzaniem lub zmianą profilu działalności przedsiębiorstwa. Dofinansowane będą również usługi rozwojowe na rzecz wspieranych mikro-, małych i średnich firm, np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych – wyliczała Joanna Zembaczyńska-Świątek.

Mówiąc prościej, dofinansowaniem objęta może być na przykład inwestycja prowadząca do rozszerzenia oferty hotelu albo w wyposażenie czy rozbudowę kawiarni lub restauracji. Wsparcie może obejmować również uzupełniająco koszty związane z zieloną transformacją (dotyczącą m.in. poprawy efektywności energetycznej i odnawialnych źródeł energii) oraz z transformacją cyfrową (np. zastosowania automatyzacji procesów, modernizacją systemów telekomunikacyjnych oraz informatycznych).

Program kierowany jest do mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw, które prowadziły i prowadzą przeważającą działalność gospodarczą określoną odpowiednim kodem PKD, potwierdzoną wpisem do właściwego rejestru w jednej z branż: hotelarstwo, gastronomia, turystyka, kultura. W działach PKD objętych wsparciem mieszczą się m.in. hotele i podobne obiekty zakwaterowania, obiekty noclegowe, turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania, pola kempingowe i namiotowe, restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne, ruchome placówki gastronomiczne, przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering), pozostała usługowa działalność gastronomiczna, przygotowywanie i podawanie napojów, działalność związana z produkcją filmów, nagrań wideo, programów telewizyjnych, nagrań dźwiękowych i muzycznych, działalność związana z projekcją filmów, wypożyczanie i dzierżawa sprzętu rekreacyjnego i sportowego, wynajem i dzierżawa środków transportu wodnego, działalność organizatorów turystyki, pośredników i agentów turystycznych, działalność pilotów wycieczek i przewodników turystycznych, działalność związana z organizacją targów, wystaw i kongresów, działalność bibliotek, archiwów, muzeów, działalność ogrodów botanicznych i zoologicznych oraz obszarów i obiektów ochrony przyrody, a także działalność usługowa związana z poprawą kondycji fizycznej.

W ramach naboru do objęcia wsparciem może zostać zgłoszone i wybrane jedno przedsięwzięcie jednego przedsiębiorcy.

Wnioski będzie można będzie składać wyłącznie w postaci elektronicznej przez Lokalny System Informatyczny PARP od 6 maja 2024 r. do 5 czerwca 2024 r.

Liczy się czas

Zdaniem Anety Miszułowicz, menedżerki w firmie doradczej Crido, ze złożeniem wniosków nie należy zwlekać i przede wszystki trzeba to zrobić szybko.

– Nabór będzie cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem i nawet spory budżet – łącznie 1,26 mld zł – to za mało, żeby wesprzeć wszystkich zainteresowanych. Jednocześnie silna konkurencja sprawia, że każdy projekt będzie musiał być dobrze przemyślany: tylko najlepiej ocenione aplikacje będą miały szanse na miejsce na liście rankingowej gwarantujące dotację – pisze w artykule opublikowanym na stronie Crido Aneta Miszułowicz.

Według badań Polskiego Funduszu Rozwoju i Polskiego Instytutu Ekonomicznego spadki przychodów wywołane nadejściem pandemii w 2020 r. dotknęły ponad 60 proc. przedsiębiorstw. Co czwarta firma miała trudności z regulowaniem zobowiązań, a 30 proc. z wyegzekwowaniem należności. Ta sytuacja dotyczyła ogółu przedsiębiorstw, ale szczególnie ucierpiały firmy z branży hotelarsko-gastronomicznej, a także działające w obszarze turystyki i kultury.

W odpowiedzi na te problemy Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości ogłosiła uruchomienie programu wsparcia. Już na początku maja przedsiębiorcy będą mogli składać wnioski o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w sektorach, takich jak hotelarstwo i gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura. Pieniądze na ten cel pochodzić będą z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Finanse firmy
Wyścig po wsparcie dla HoReCa
Finanse firmy
Wystartował nabór na „Granty na eurogranty”
Finanse firmy
Bogaty przewodnik po naborach PARP
Finanse firmy
Koszty poważną przeszkodą we wdrażaniu ESG
Finanse firmy
Oferta dla wizjonerów biznesu. „Nie można przegapić”
Materiał Promocyjny
Wsparcie dla beneficjentów dotacji unijnych, w tym środków z KPO