Święta Bożego Narodzenia za nami, a w lodówce dalej zalega góra niezjedzonych pierogów czy ciast. Wszyscy znamy ten scenariusz. Postanowienie noworoczne: nie marnować jedzenia i wydawać mniej. Takie zachowania przejawia spora grupa tej grupy konsumentów w naszym kraju, która wdrożyła w życie podejście sustainability i odpowiedzialnie podchodzi do tego, co i jak kupuje.
A grupa ta wcale nie jest mała. Jak wynika z raportu Intrum ”European Consumer Payment Report 2021 62 proc. Polaków deklaruje, że obecne kupuje mniej, by zmniejszyć ilość używanych na co dzień rzeczy. 56 proc. gotuje w taki sposób, aby do końca wykorzystać to, co mają w lodówce. Do tego aż 65 proc. konsumentów z dumą przyznaje, że coraz częściej przetwarza i naprawia stare rzeczy, zamiast sięgać po nowe. Bycie odpowiedzialnym konsumentem, który dba o środowisko ma także pozytywny „skutek uboczny” – pozostaje więcej pieniędzy w portfelu. Jak zatem zacząć kupować „mądrze” na co dzień? Warto zajrzeć do poniższych porad.
Czytaj więcej
W 2021 roku Europejczyk ma do dyspozycji średnio 15 055 euro. Polak tylko 8 294 euro.
1. Zakupy z głową i z… listą = sposób na oszczędności
W przypadku zakupów spożywczych – które są najważniejsze, bo dotyczą nas wszystkich – oszczędzanie to w dużej mierze planowanie. Dlatego do sklepu udajmy się z dokładną listą tego, co chcemy kupić. Wtedy z pewnością nie wydamy za dużo i unikniemy marnowania jedzenia. To oczywiście wymaga planowania posiłków i regularnego kontrolowania stanu lodówki, ale warto poświęcić temu czas, bo to się zwyczajnie opłaca. Bądźmy „eko” – na zakupy zabierajmy swoją wielorazową torbę, nie kupujmy tych plastikowych, jednorazowych. Wtedy też wydamy mniej. Warto również sprawdzić, czy w okolicy funkcjonują sklepy, do których można przyjść z własnym opakowaniem.
Tak można kupić choćby domowe środki czystości albo kawę. Płacimy wtedy jedynie za produkt, nie za opakowanie.